Хто не мріяв про власну яхту? Ще недавно вважалося, що власником білого судна може стати тільки мільйонер чи бізнесмен. Звичайно, нові яхти преміум-класу доступні не кожному через свою високу вартість. Але якщо у вас є права шкіпера, ви можете придбати яхту б/у (бувшу у використанні) в хорошому стані за доступною ціною і відправитися в морську подорож всією сім’єю, з друзями або колегами.

Перш ніж вибрати конкретну модель, необхідно визначитися з бажаннями, потребами і фінансовими можливостями. Наприклад, вітрильники відрізняються меншими витратами в процесі експлуатації, так як судно рухається завдяки вітрилу. Паливо тут використовується у крайніх випадках – при маневрах, у безвітряну погоду. Якщо ви любите адреналін і не хочете, щоб ваша прогулянка не залежала від погодних умов, вам підійде моторна морська яхта, яка розвиває велику швидкість.

Від чого залежить вартість яхти

Вона варіюється в залежності від декількох факторів: рік випуску, термін експлуатації, матеріал, з якого виготовлено судно, наявність навігаційного обладнання, фірма-виробник. Для яхт люкс-класу ще одним фактором, що визначає її кінцеву вартість, є ексклюзивність дизайну за проектом хорошого фахівця.

Цінова категорія для морських яхт починається з позначки в 15-20 тисяч євро і до безкінечності. Наприклад, найдорожча на сьогоднішній день «Леді Моура» коштує понад 200 мільйонів доларів. На нові яхти ціна становить в середньому приблизно 300 тисяч євро. Різниця в ціні між новою яхтою і однорічним судном становить до 15 тисяч євро. А «десятирічку» ви можете придбати за півціни від її початкової вартості.

Сучасні яхти оснащені навігаційним обладнанням і необхідною комплектацією приладів від провідних світових виробників. Цей аспект також впливає на їх кінцеву вартість.

Фірма-виробник грає не менш важливу роль у формуванні вартості судна. Одними з найпопулярніших брендів є Azimut, Marquis і Atlantis, які користуються попитом як серед іноземних, так і у російських покупців.

Купівля або оренда?

Яхти преміум класу – це, перш за все, престиж і соціальний статус в суспільстві. Якщо Ви любите морські прогулянки або активний відпочинок на воді, то краще за все задуматися про бюджетну, але комфортну модель яхти б / у. Однак важливо пам’ятати, що вона, як і будь-який інший транспортний засіб, потребує постійного догляду, обслуговування та ремонту. Більш того, вам доведеться орендувати місце стоянки. Це теж вимагає додаткових витрат. В такому випадку оренда яхти на сезон, швидше за все, буде вигідніша.

Можливо, варто подумати про придбання або оренду яхти у Франції, де ціна, швидше за все, не буде занадто завищена, а ви отримаєте чудову можливість здійснювати морські круїзи на оновленому курорті.